View unanswered posts | View active topics It is currently 24 Apr 2019, 00:14Reply to topic  [ 4 posts ] 
Det här med jordning av plåten i trafosar? 
Author Message

Joined: 27 Dec 2007, 15:16
Posts: 6589
Location: Uddevalla
Post Det här med jordning av plåten i trafosar?
Sitter och knåpar ihop en Hifi med hammondtrafosar. Nättrafon har en av skruvarna som håller ändkåporna jordad från ena sidan till den andra medans resten är isolerade. Utgångstransformatorerna däremot är alla skruvarna isolerade dvs ingen kontakt från ena sidan till den andra. Vad är tanken bakom att nät och utgångstrafosarna inte är gjorda på samma sätt angående detta? Det är ju samma tillverkare så man tycker att det kanske gör så här av någon anledning som jag inte förstår. Nättrafon behöver jag ju bara jorda ena ändkåpan till chassit eftersom de gjort en intern förbindelse till andra kåpan medan utgångstrafosarna blir jag tvungen att jorda bägge kåporna separat alternativt ta bort isoleringen på en av de genomgående skruvarna....Vet verkligen inte vad som är "rätt" sätt att jorda transformatorerna på. Eftersom jag har gummibussningupphängning måste jag ju dra tåtar till trafosarnas plåt.

_________________
Johan Hansson
Skadat gods


16 Jan 2018, 21:09
Profile

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 641
Location: Vallentuna
Post Re: Det här med jordning av plåten i trafosar?
I en transformator av klassiskt snitt ( E-I -kärna) kommer en skruv som går igenom alla lameller och har kontakt med skärmplåtarna att riskera att bilda en strömkrets (typ ett lindningsvarv) om någon av de andra skruvarna också har förbindelse med båda skärmplåtarna, därav att endast en är "avisolerad". Att man öht vill ha en sådan skruv, med kontakt med stommen, är ju för att hantera riskerna med överslag mellan lindning och kärna; det ska då "jorda" och inte göra chassiet spänningsförande. På utgångstrafos bedömer man kanske inte att risken är lika dramatisk. Det är förvisso inte så bra om kärnan pga överslag hamnar på B+, men den kretsen är åtminstone galvaniskt skild från kraftnätet - vet faktiskt inte hur de tänkt. Det kan ju finnas nån intern "jordförbindelse" i utgångstrafosarna som inte syns? Jag skulle nog föreslå att du avisolerar en av de genomgående skruvarna i utgångstrafo om du känner att du inte får jord till skärmplåtarna genom montaget till chassiet och sätter en tråd mot chassi i den skruven. Jordning behövs om inte annat av signalskärmningsskäl.


16 Jan 2018, 22:53
Profile WWW

Joined: 27 Dec 2007, 15:16
Posts: 6589
Location: Uddevalla
Post Re: Det här med jordning av plåten i trafosar?
I den ena av utgångstrafosarna är "en" skruv i kontakt med den ena ändkåpan.
Det sitter bara fiberbrickor mellan skruven och kåpan så det är tydligen lite färgavskav i hålet där den får kontakt.
Känns lite så där kvalitetsmässigt att det blir sådan slumpmässig funktion av det hela. Kanske inte spelar så stor roll i utgångstrafosarna, har ingen aning.
Nättrafon har i stället för fiberbrickor ordentliga plastpluggar som går in långt in i EI kärnan så det omöjlig ska kunna bli någon kontakt förutom den skruven som inte är isolerad.
Innaför kåpan sitter det även en tåt runt den skruven som kommer inifrån lindningen.
Hur det ser ut innanför skalet på utgångstrafosarna kan jag inte ta reda på för de har kapat skruvarnas längd efter de
satt på muttrarna så det går inte skruva av kåporna. Det mäter dock ingen genomgång mellan kåporna så finns inget internt.

_________________
Johan Hansson
Skadat gods


16 Jan 2018, 23:58
Profile

Joined: 27 Dec 2007, 15:16
Posts: 6589
Location: Uddevalla
Post Re: Det här med jordning av plåten i trafosar?
Min tanke är att sätta tåt från skruven jag monterar trafosarna med vidare till respektive och sist slutlig tåt till "common". Trafo sitter med gummibussning för att ta bort vibrationer, det känns som ett måste för skön nattlig lyssning på låg volym. Och skruven har kontakt med trafos ändkåpa men inte chassit pga bussningen. . Det blir ju en jädra massa tåtar dock för att länka samma alla kåpor. Ska nog fundera på att avisolera en av skruvarna i stället.

_________________
Johan Hansson
Skadat gods


17 Jan 2018, 00:14
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.