View unanswered posts | View active topics It is currently 20 Mar 2019, 17:10Reply to topic  [ 1 post ] 
Tips på step-down trafo för USA-stärkare 
Author Message

Joined: 18 Apr 2012, 20:19
Posts: 291
Location: Karlshamn
Post Tips på step-down trafo för USA-stärkare
Hej!

Ifall det kan vara av intresse så tänkte jag bara tipsa om ett sätt att 230V-modifiera USA-stärkare utan att byta deras original PT. Såklart kan man även använda en extern stepdown trafo, vilket säkert många gör, men om man vill slippa den extra "burken" så kan detta vara ett bra alternativ.

Det är en 225VA toroidtrafo med 55+55V sekundär. Med dessa i serie och med 230V drygt i väggen, så landar tomgången på c:a 118Vac. Trafon är ganska "styv", d.v.s. den droppar inte nämvärt, om man jämför tomgång (med förstärkaren igång) och full last (stärkaren lastas till klippning). Så jag skulle nog våga påstå att den inte påverkar eller adderar något nämnvärt till stärkarens egna "sag-egenskaper".

https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/in ... 9-09&hst=1

Montering sker lämpligast i botten på kabinettet, t.ex. som här på en liten plywoodskiva med en M5 inslagsmutter på undersidan, för att montera trafon genom centerhålet.
Attachment:
IMAG0881_stepdown_trafo_lo.jpg
IMAG0881_stepdown_trafo_lo.jpg [ 116.49 KiB | Viewed 989 times ]

Jag har även vid något tillfälle monterat trafon direkt mot kabinett-träet, och det funkar också förutsatt att man har en tillräckligt kraftig träskruv som är precis lagom mycket längre än trafon är hög.

Ihopkopplandet av inkommande och utgående spänning med trafons lindningar görs i lämplig kopplingsdosa. Den på bilden är en jag fick tag på som surplus mtrl, så jag vet inte var just den kan köpas.

De två tidigare trafosarna jag använt var helt knäpptysta, men till min förvåning så avgav detta nyaste exemplar ett litet svagt surr när den kopplas in. Men, i ärlighetens namn, det är väldigt svagt och hörs bara i ett i övrigt helt tyst rum.

Visst, detta adderar c:a 2,5 kg till förstärkarens vikt, men för en normal/större kombo motsvarar det kanske bara ungefär 10% av vikten. Alternativet är extern trafo, och då får man istället ett kolli till. Och de brukar väga mer än 2,5 kg :wink:

Ett tredje alternativ är förstås att byta till en 230V PT, men på vissa maskiner vill man kanske inte det.

_________________
Mvh Anders
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
http://www.ahjelmamp.se
https://www.facebook.com/ahjelmamp


15 May 2015, 13:36
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 1 post ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.